Amit a kerámia burkolatok vásárlása előtt érdemes tudni

Sok éves tapasztalatainkból már tudjuk melyek azok a kérdések és igények, amelyeket a lakás felújítás előtt álló vásárlok a leggyakrabban megfogalmaznak a burkolat kiválasztás során.

Most azonban nem ezeket szeretnénk összegyűjteni vagy megválaszolni, hanem egy olyan rövid, strukturált összefoglalót állítottunk össze, mely segíteni fog a vásárlás során eligazodni a hidegburkolattal kapcsolatosan felmerülő alapfogalmak között.

Az a célunk, hogy időt takarítsunk meg Önnek, és előzetesen elolvasva, a burkolatvásárláskor a bemutatóteremben már csak a színekre, formákra és a stílusokra tudjon figyelni.

A kerámia burkolat

A kerámia gyártás első fázisában előállítják a burkolatra speciálisan jellemző alapanyag mixet, mely természetes agyag, kaolin és egyéb ásványi alapanyag különleges keveréke, melyeket kémiai és mechanikai módszerekkel történő tisztítás és finomítás után formálnak lappá.

A lapokat típustól függően mázzal vagy natúr felülettel korszerű gyártás technológiával, magas hőmérsékleten kiégetik és felületkezelik.

kerdojel-1A kerámia burkolatok alapanyaga lehet fehér agyag vagy vörös agyag, meghatározza a burkolat tulajdonságait, de a választásnál alapvetően nem szempont, hiszen a burkolt felületen nem látszik a laptest színe.

Atlasn-concorde-csempegyártás    Atlasn-concorde-csempegyártás
Atlas Concorde gyár

A burkolatok általános jellemzői

  • Természetes anyagokból készült, felületkezelést nem igényel, könnyen tisztítható, nem nedvszívó, elektrosztatikusan semleges.
  • A burkolólapok minőségi osztály, méret és színárnyalat szerint vannak válogatva.
  • Színátmenetes lapok esetén az azonos színvilágú, de különbözően árnyalt lapok kerülnek egy csoportba.
  • A csomagolóanyagokon fel vannak tüntetve a minőségi osztályra, a méretre és a színárnyalatra vonatkozó adatok.
  • Ezen információk figyelmen kívül hagyásából eredő reklamációt felrakás után nem tudunk elfogadni.

Kerámia burkolatok típusai

Egyszer égetett padlóburkolatok (monocottura): a gyártási technológiája során az alapanyag (biszkvit) és a máz egyidőben kerül kiégetésre. A változó vízfelvételtől függően (0%-15%) egy nagyon széles termékskála állítható elő. Ezzel az eljárással padló és csempe lapok egyaránt készülnek.

Kétszer égetett falburkolatok (bicottura): a gyártási technológiája során először a kerámiatestet (biszkvit) égetik ki, majd utólag hőtechnikai eljárással viszik fel rá a mázat, és égetik ki újra. A lap kihűlése közben a máz megkeményedik és üveges felület alakul ki. Ezzel az eljárással beltéri csempéket állítanak elő.

Mázatlan lapok:

Kottó: A Kotó mázatlan, extrudálással készülő termék, kültéri és beltéri burkolásra egyaránt alkalmas. Porózus termék lévén felületkezelni kell a foltosodást megelőzendő, valamint impregnálni, hogy elősegítsük a vízlepergetést. A gyártók kínálatában általában szerepel olyan termék, melyet már gyárilag felületkezeltek.

Gres lapok (vörös vagy fehér agyag alapú) nagy sűrűségű homogén szerkezetű kerámialapok. Mivel anyagukban színezettek, keresztmetszetükben is színazonosak. Az alapmassza anyaga a kaolin és fehéragyag, illetve földpát. Legfeljebb díszítő, színező anyagként keverik az alapmasszába a természetes kövek különböző szemcseméretű őrleményeit. Alkalmas kültéri vagy beltéri használatra, padló vagy fal burkolásra. A mázatlan greslapok kopásállósága kiemelkedően magas, műszaki jellemzői meghaladják a természetes kövekét, alkalmazásuk költséghatékonyabb.

Klinker: A klinker a kerámiák közül a leginkább fagyálló, gyártási technológiájának köszönhetően a legextrémebb hőmérséklet ingadozásokhoz. Emiatt kültéri fal és padló burkolására különösen alkalmas.

Mázas lapok:

Falburkoló csempe: Általánosságban elmondható, hogy a csempe elnevezést a falra ajánlott burkolólapokra használják, ezek többségükben kétszer égetett lapok, ennek következtében nem ajánlott padlóra, mert kopásállóságuk alacsony.

Padlólapok(egyszer égetett lapok): a biszkvit (a kerámialap teste) és a máz égetése egy fázisban történik. Kopásállóságuk ezért magas, ellenáll a nagyobb igénybevételnek. A kerámialap teste készülhet fehér agyagból (kültéri és beltéri használatra egyaránt alkalmas) illet vörös agyagból (csak beltéri használtra alkalmas, nem fagyálló).

Mázas gres padlólap (kültéri és beltéri használatra, fal és padló burkolásra)

 

kerdojel-1Lappato: ezzel a névvel fémjelzik az úgynevezett félig polírozott greslapokat. Ugyanazzal az eljárással készülnek mint a fényes, polírozott greslapok, azzal a különbséggel, hogy a polírozás sokkal finomabb, csak a legfelső réteget érinti, ezzel létrehozva egy egyszerre fényes és “érdes” felületet.

kerdojel-1Levigato (polírozott): a matt felülettel elkészült porcelán lap felcsiszolása után egy  szuperfényes felületet hoznak létre.

kerdojel-1Strukturált: Egyenetlen, kissé hullámos, 3D-s felület, ami fokozza a csúszásmentességet. Ennek jelzése a következő: R9/R10/R11. A magasabb érték a biztosabb a csúszásmentességet jelöli.

Burkolatok jellemzői

 

A burkolatok osztályozása

Az I. osztályú lap definíciója, hogy megfelel minden a gyártó által szabott az adott termékre vonatkozó szabványban szereplő összes követelménynek.

Osztályos lapok (II., III., vagy akár IV. ) közé kerülnek a válogatás során azok a lapok, melyek valamilyen követelményt nem teljesítenek. De arra vonatkozóan, hogy egyes lapokat milyen szempontok szerint sorolnak osztályba arra nincsen szabvány, gyártói döntés kérdése.

 

A burkolatok kopásállósága

A különböző kopási osztályokba sorolt padlólapokat az alábbiak szerint javasoljuk felhasználni:

PEI 2. | Lakások kopásnak kevésbé kitett belső helyiségek burkolására /pl. fürdőszoba/
PEI 3. | Lakások belsőtéri helyiségeinek burkolására, ahol nem jellemző a koptató szennyeződés. / pl. nappali, fürdőszoba, hálószoba/
PEI 4. | Lakások kopásnak jobban kitett helyiségei és kisforgalmú közösségi terek burkolására. / pl. előszoba, konyha/
PEI 5. | Lakások, intézmények, irodák, üzletek, stb. kopásnak kitett külső és belső terei normál cipő használata esetén. / pl. kültér, nagy forgalmú létesítmények/

 

Burkolatok csúszásmentessége

A burkolatok csúszásmentességét német szabvány szerint vizsgálják, aszerint, hogy száraz cipőtalppal, ha rámegyünk a felületre az mennyire (nem)csúszik (DIN 51130).

Az R9/10/11/12 jelzések minősítik a csúszásmentesség mértékét, minél magasabb jelzést kap egy lap annál biztosabb a csúszásmentesség, és strukturáltsága miatt annál nehezebb a takarítani.

R9: sima felület – általános felhasználás (lakások, iskolák, irodák rendelők)
R10: csúszásmentes felület – (fürdőszoba, raktár, garázs, éttermi konyha)
R11: fokozottan csúszásmentes – (mosoda, tejüzem, hűtőkamra padlója)
R12: maximális csúszásmentesség – (húsfeldolgozó, ipari konyha, cukorüzem)

A vizes kövön, mezítláb való csúszásmentességet betűvel (A, B, vagy C) jelölik (DIN 51097 szabvány). A fürdőszobába választott lapnak legalább „A” jelű, a zuhanyzóba választott burkolatnak „B”, vízbe vezető lépcsőnek vagy ferde medencefalnak pedig „C”csúszásmentességgel kell rendelkeznie.

Ezen szempontoknak különös jelentősége van otthoni wellness, uszoda, szauna illetve a fürdőszoba kialakítása folyamán!

A: nem csúszásmentes kategória
B: időlegesen víz alatt léve burkolatok csúszásmentességet biztosító kategória
C: folyamatosan víz alatt lévő burkolatok csúszásmentességet biztosító kategória

 

Burkolatok fagyállóság

A lap fagyállóságát a vízfelvétele határozza meg.  Külső térben kizárólag fagyálló minőségű padlólapot szabad leburkolni. A hazai időjárási viszonyok mellett a préselt technológiával készült lapok közül a 3% alatti vízfelvételű, vagyis a B I. kategóriába tartozó lapok ajánlottak. Tudni kell azonban, hogy az elkészült burkolat csak akkor lesz fagyálló, ha a felhasznált segédanyagok, ragasztó- és fugázóanyagok flexibilisek, valamint a vízszigetelés is megfelelő.

Burkolatok tonalitása

A kerámialap nagyszámú keverékekből álló, természetes anyag, amely az égetés során eltérő módon viselkedhet, így a különböző gyártási sorozatból származó lapok színtónusa esetenként eltérő lehet. A V1, V2, V3, V4 jelzéssel ellátott burkolatoknál gyártástechnológiai okokból adódóan tonalitási különbségek lehetnek gyártási, csomagolási egységeken belül is.

V1 – azonos tónus
V2 – enyhe tónus variáció
V3 – közepes tónus variáció
V4 – jelentős tónus variáció
burkolatok-tonalitasa-1

 

Burkolatok kalibere

A lapok az égetés során 3-8% közti térfogatveszteséget szenvednek, ennek következtében az eltérő gyártásból származó lapok között – a szabvány által is megengedett mértékben – méretkülönbség léphet fel. Így néhány mm eltérés tapasztalható a lapok névleges és tényleges méret között. A gyártási folyamat végén 3 pontos számítógép vezérlésű mérés során válogatják és osztályozzák, csomagolják a termékeket. A kalibrálás során a közel azonos méretű burkolatok válogatják és csomagolják egy egységbe.

kerdojel-1A rektifikált (lézervágott) jelzésű lapok tökéletesen méretpontosak, és ez esetben nincs kaliber besorolás. Ezeknél a lapoknál a lap szélei nem fózoltak, hanem derékszöget zárnak.